Inici

divendres, 23 d’abril del 2010

La vigilància del virus de la FNO ha donat negativa l’any 2009.

Cicle del Virus del Nil Occidental (VNO)
El Servei porta anys col•laborant en la vigilància d’una malaltia anomenada Febre del Nil Occidental (FNO) amb el CRESA (Centre de Recerca en sanitat Animal, Universitat Autònoma de Bellaterra). En la majoria dels casos aquesta malaltia vírica és benigna pels humans, però excepcionalment pot tenir complicacions i causar la mort. També pot afectar a altres animals com els cavalls o els ocells.

Els virus solen viatjar amb els ocells, i aquests es belluguen milers de quilòmetres fent les migracions anuals. Els mosquits actuen de vectors locals per fer el salt del ocell fins infectar als cavalls o els humans.
En els darrers anys s’han donat casos de petits brots d’aquesta malaltia en països com França (la Camarga) anys 2000, 2003, 2004, 2006. Itàlia (la Toscana, Neneto, Emilia Romagna) 1998, 2008, 2009; Algèria 1994; Tunísia 1997 i 2003; Marroc 1996, 2003; Romania 1996, 2000 i 2008; Israel 1998 i 2000.
La totalitat dels anàlisis fets en els mosquits capturats a l’Empordà han donat negatiu al Flavivirus de la FNA.. El que si és interessant d’assenyalar es que una part de les analítiques han estat positives per arbovirus del gènere Flavivirus, el mateix gènere que el VNA.
A casa nostra s’han analitzat 123 pools (1 pool és una mostra constituïda de diferents exemplars de mosquit de la mateixa espècie, capturats el mateix dia, amb el mateix mètode i en un mateix lloc), dels quals 97 pools han estat negatius (97%) i 26 de positius a flavivirus (21%) el percentatge més alt de les tres zones on es fa el seguiment (Delta de l’Ebre, Delta del Llobregat i Aiguamolls). Desconeixem quines implicacions sanitàries poden tenir aquests virus sobre la població animal i humana, actualment passen totalment desapercebuts, caldria aprofundir més en aquests estudis per poder-ho esbrinar.

dijous, 15 d’abril del 2010

INICI DE L'ACTIVITAT DEL MOSQUIT TIGRE

Durant la primera revisió de les trampes d'ovoposició que el Servei de Control de Mosquits té distribuïdes pel territori, i que serveixen per detectar la presència de mosquit tigre, s'han detectat les primeres postes. Aquesta detecció ens fa veure, que tot i estar a l'inici de la temporada, l'activitat del mosquit tigre ja s'ha iniciat.
És per això que recomanem que es comencin a prendre les mesures preventives que eviten la proliferació del mosquit tigre (evitar llocs amb acumulacions d'aigua, buidar bidons, buidar galledes,...).
Adjuntem l'enllaç amb el quadríptic informatiu amb totes les mesures preventives.

La prevenció comença a casa vostra!

 

dimarts, 13 d’abril del 2010

Monitorització dels mosquits adults a l’Empordà.

A partir d’aquesta setmana s’ha iniciat el seguiment de les poblacions de mosquits adults als municipis de la Mancomunitat.
Per fer aquest seguiment s'han instal•lat set paranys per la captura dels mosquits adults. La seva ubicació es fa a la vora de les zones més productores de mosquits, d’aquesta forma podem valorar el funcionament dels controls antilarvaris que es fan al llarg de l’any. Aquests paranys atreuen als mosquits mitjançant una llum i l’emissió d’anhídrid carbònic. Funcionen durant una nit cada setmana. Els resultats obtinguts ens ajuden a prendre les decisions pel que fa a les estratègies de control que cal millorar al llarg del temps i, així poder donar un bon servei.

dimarts, 6 d’abril del 2010

Inici de la campanya per controlar el mosquit comú i prevenir el tigre.

Tractament d'embornals

Aquesta setmana es comença el control larvari del mosquit comú (Culex pipiens). Just abans de la Setmana Santa s’han detectat la presència de les primeres larves de mosquit comú, aquest fet i la previsió de que les temperatures s’aniran incrementant de forma gradual, ha motivat la decisió de començar la campanya.
El C. pipiens és una espècie amb una gran plasticitat ecològica, les seves larves es poden desenvolupar en una gran tipologia d’aigües estancades. Es aquell mosquit que entra a casa i ens pica per la nit. Aleshores, si volem evitar-ho, millor que evitem tenir aigua estancada a casa, hem de vigilar: les galledes, dipòsits, safareigs, basses de regar, piscines abandonades, fosses sèptiques, basses ornamentals, i tot un llarg etcètera.
Per part nostra, i a partir d’aquesta setmana, hem iniciat les aplicacions per controlar les larves de tots els embornals que hi ha en els carrers dels nostres pobles, dels recs inundats i de les zones inundades amb aigües amb alts contingut de matèria orgànica, etc..
Penseu que la vostra participació és fonamental per poder assolir l’èxit. En el document de prevenció del mosquit tigre hi trobareu les mesures que també són vàlides pel mosquit comú.

dijous, 1 d’abril del 2010

El mosquit tigre a les escoles.


Per segon any consecutiu s’ha anat a totes les escoles de Girona per aplicar el programa educatiu del mosquit tigre. Aquest programa té dos apartats molt importants, el primer consta d’una visita d’un tècnic del programa que fa una xerrada, amb l’objectiu de que els nens sàpiguen reconèixer les larves dels mosquits, així com identificar l’adult del mosquit tigre i quines són les mesures de prevenció que s’han d’aplicar per evitar la seva presència. També es fa una avaluació per saber si s’han assolit els continguts, durant aquesta xerrada-taller, se’ls hi dona una recipient amb larves vives de mosquits i, així podran seguir el seu desenvolupament i metamorfosis (cicle biològic). La segona part del programa es farà durant el mes de maig i juny, aleshores se’ls hi donarà un kid per poder mostrejar el camp i recollir larves de mosquits del seu entorn (jardí de casa, hort de l’avi, plaça del poble, etc.). Les mostres seran enviades al laboratori del S.C.M. i un cop analitzades rebran els resultats del mostreig, en cas de que siguin positives a alguna espècie de mosquit, podran aplicar les mesures de prevenció apreses a l’escola.