Inici

dimecres, 10 de febrer del 2010

Efectes de les darreres pluges

L’episodi de pluja d’aquesta setmana ha estat el més important del què portem d’hivern.
La pluja acumulada entre dilluns 8 i dimarts 9 de febrer és:

 · Roses: 28,5 litres
 · Castelló d’Empúries: 30,4 litres
 · Sant Pere Pescador: 51,4 litres
 · Torroella de Montgrí: 63,1 litres

Tot i que no estem parlant de quantitats extraordinàries, donada la situació d’extrema sequera que estem patint els darrers anys, aquesta pluja és molt benvinguda.
Pel que fa a la producció dels mosquits, ens trobem en el mes més fred de l’any (aquesta setmana podem batre el record de temperatura baixa), aquesta precipitació ha significat un increment del nivell de l’aigua que hi ha a les maresmes o aiguamolls, i per exemple, el nivell de la làmina d’aigua de les maresmes ubicades entre el Muga i el Fluvià s’ha incrementat en uns 5,5 cm. Aquest pujada significa que milers d’ous del mosquit Ochlerotatus detritus han quedat submergits. Al pujar el nivell de l’aigua, i com que aquesta zona és extraordinàriament plana, la superfície de la lamina d’aigua ha augmentat en uns quants milers de metres quadrats. En les properes hores, o dies, eclosionaran aquests ous per produir una nova generació de larves d’aquesta espècie.
El seu desenvolupament amb les temperatures actuals és lent, però continua, i cal fer-ne un control.
El nostre Servei té previst iniciar immediatament les aplicacions d’un ingredient actiu biològic (Bacillus thuringiensis var. israeliensis) per poder controlar aquesta població de mosquits, i així, no arribin a completar el seu cicle biològic. D’aquesta forma evitarem les seves molestes picades sobre la nostra població i la gent que ens visita durant la setmana santa.