Inici

dijous, 30 de setembre del 2010

Ara el chikungunya!!!

Imatge del virus chikungunya.
Si fa pocs dies el Ministeri de Sanitat de França anunciava la detecció d'uns casos de dengue autòcton a Niça, ara ens diuen que n'han detectat un de chikungunya a la població de Fréjus, població situada a una vintena de quilòmetres al NE de Saint Tropez..

Totes dues malalties han estat transmeses pel mosquit tigre (Aedes albopictus) i totes dues no tenen vacuna. Aquest és un dels motius principals del perquè des del Servei reclamem molta atenció sobre aquesta espècie de mosquit invasor. El seu rol com a potencial vector de malalties és molt important, primer per aquesta capacitat de transmetre malalties i el que és més important, perquè és una espècie que té l'hàbitat urbà, viu en contacte directe amb la població i això el converteix en una espècie potencialment "perillosa". Per tancar el cicle de transmissió tan sols fa falta l’aparició d'un virus i, els virus apareixen a casa nostra “importats” amb les persones que s’infecten en els països on la malaltia és endèmica.
A nosaltres mateixos ens està sorprenen la freqüència en que apareixen aquests casos de malalties, anomenades “tropicals” a Europa.
De dir que l'aparició d'aquestes malalties és excepcional, ara ja podem dir que el 2007 va haver-hi un brot de chikungunya a Itàlia, i el 2010 n'hi hagut un de dengue a França i un altre de chikungunya, i si tenim en compte que la distribució del mosquit tigre per Europa està en un estadi molt primerenc, Què passarà quan el mosquit estigui amplament distribuït per tot el territori europeu?