Inici

divendres, 2 de setembre del 2016

Hi ha menys tigres?

Gràfica comparativa 2015-2016 del nº exemplars capturats/dia a Empuriabrava.

Gràfica del seguiment (nº exemplars/dia) 2016 a Celrà (nucli antic)

Aquest any molta la gent percep una menor molèstia del mosquit tigre i això és cert però no generalitzat en tot el territori. 
Com sabeu aquest dípter “xuclasang” (hematòfag) s’ha instal·lat per conviure amb nosaltres. Els nostres pobles i ciutats i molts indrets que no estaven acostumats a tenir picades de mosquit ara en tenen. Ell és molt viu a l’hora de trobar llocs per criar, l’evolució de milions d’anys l’ha fet ser un especialista en la detecció de petits volums d’aigua, originalment criava en els forats dels arbre que retenen aigua de pluja (limnodendròfils) i ara ho fa a casa nostra, en qualsevol lloc natural o artificial que pugui tenir aigua en algun moment de la temporda de bonança.
Com aquest any està sent en general molt sec, ell, té menys oportunitats de generar nous efectius poblacionals i d’aquí aquesta davallada però, això no es compleix per igual en tot el territori. Hi ha zones on si que ha plogut més, com ara és el cas de la Garrotxa o el Gironès, i en aquest llocs, si no es fa bé la prevenció les molèsties poden ser molt patents.
L’any passat el SCM va posar una trampa per capturar mosquits tigre adults i que funciona de forma permanent, cada dia el resultat de la captura és determinat i comptabilitzat. Aquest any i gràcies a la inestimable col·laboració de bona part del personal del Servei i, algun voluntari de confiança, s’han instal·lat paranys de captura en 8 ubicacions diferents.

Avui us mostrem la gràfica comparativa dels dos anys de la trampa ubicada a Empuriabrava, i on es pot observar el canvi d’un any per l’altre amb una disminució molt patent aquest any. També us mostrem un altra gràfica de Celrà (Gironès) on el nivell de mosquits el podem considerar elevat, com que ha plogut més i hi ha focus descontrolats de producció de mosquit tigre, ja sigui en l’àmbit privat o el públic i que genera una molèstia més important. Cal dir però, que els resultats del trampeig poden ser molt variables en una mateixa població, tot dependrà de l'activitat dels focus de cria que hi hagi a prop del parany i de l'efectivitat de la prevenció.