Inici

divendres, 8 de setembre del 2017

Cal estar alerta


Els mosquits els coneixem per la molèstia de les picades però, quest no és l’únic problema que provoquen, ells són els responsables de milers de morts anualment, vora mig milió de persones moren de paludisme al món, de fet els mosquits són els animals més mortífers que coneixem. Les malalties que podem transmetre afecten a milions de persones. Fins ara aquest fet ens preocupava relativament poc. L’any 1964 la OMS es va declarar per eradicat el paludisme i des d’aleshores ençà els afectats per malalties transmeses per mosquits eren els viatgers que anaven als països afectats per arbovirosis i malària. Els casos autòctons es donaven en poblacions properes a ports i aeroports on arribàven.mosquits infectats, amb l'arrivada del mosquit tigre això ha canviat i amb el combi climàtic la situació pot afavorir l'entrada de noves espècies vectores de malalties com la malària.
Aquest mes d’agost a França s’han donat 7 casos autòctons de Chikungunya al departament de Var, concretament un cas autòcton a Canet-des-Maures que  posteriorment es va fer un estudi en profunditat i es van trobar 6 afectats més. Això no és el primer cop que passa, a França i, a Itàlia també. Aquesta malaltia la transmet el mosquit tigre i a casa nostra haurem d’estar alerta per intentar evitar brots de malalties víriques com el Chickungunya, el zika o d'altres.
D’aquí la importància i la insistència de que fer una bona prevenció és la millor forma per controlar als transmissors d'aquestes malures. Hem d'evitar tenir aigua en recipients a casa nostra, ja siguin dipòsits, cubells, plats de sota el test, etc. El mosquit tigre li encanta deixar les postes a les parets d’aquests recipients i quan s’omplen d’aigua és quan eclosionen els ous i, en una setmana poden arribar a ser adults i empipar-nos amb les seves picades i posant en perill la nostra salut.