Inici

dijous, 25 de gener del 2018

Vespa velutina





Per l’any vinent preveiem que hi hagi un increment en l’aparició de nius de vespa asiàtica als municipis de la Mancomunitat. Aquest espècie invasora ha anat escampant-se en els darrers anys d’una forma progressiva, el primer municipi de la Mancomunitat en que han aparegut nius ha estat Roses i posteriorment Castelló d’Empúries.  El seu avanç el fa seguint els cursos dels rius, està baixant pel Ter, el Fluvià i la Muga, i tot fa pensar que aquest 2018 es poden donar casos dins dels nostres municipis ja que tenim els darrers trams d'aquests rius abans d'arribar al mar. També hi tenim possiblement bones fonts d'aliment per a elles. 
Per aquest motiu el personal de la Unitat de Control de Plagues Urbanes ens estem formant i equipant per afrontar aquesta nova situació. La formació l’hem fet no reglada amb el secretari de l’Associació Gironina d’Abellaires A.G.A., el Sr. Carles López, una de les persones amb més experiència que hi ha a Catalunya en el control de Vespa velutina .  
Esperem que a partir d’aquest estiu estarem preparats per treure el nius que puguin anar apareixent als nostres municipis. La setmana passada a Roses, vam fer la primera extracció d'un niu, el qual ens serveix ara per conèixer una mica més a l’espècie, estudiant l’estructura i els materials. Era d’unes grans dimensions, 70 cm de llarg per poc més de  40 cm d’ample i amb 10 pisos (bresques) de cel·les de cria. Tot hi estar a mitjans del mes de gener contenia algunes larves i adults vius. La ubicació d’aquest niu era molt propera al terra, d’aquí ve el greu perill que pot representar per a la salut de les persones.