Inici

dilluns, 18 de desembre del 2017

Unitat de Control de Plagues Urbanes (U.C.P.U.)La Mancomunitat des de fa tres anys disposa d’una U.C.P.U. per dur a terme l’aplicació de Programes de Control Integrat contra els flagells que afecten els àmbits més urbans dels nostres municipis, per aquets motiu treballem en el control dels rosegadors, la desinsectació en edificis i via pública i també en el control de certes espècies d’aus urbanes com ara són els coloms i els estornells.
Avui parlarem d’una d’aquestes molèsties que són menys comunes però, que un dels nostres membres, el municipi de Figueres, té una històrica i greu afectació, els estornells. A nivell de comarca hi tenim present dues espècies d’estornell, el comú (Sturnus vulgaris) i el negre (Sturnus unicolor) que hi són sedentàries, aquestes aus hi crien i viuen disperses pel territori comarcal, aqesta població reproductora no es té constància que arribi a ser molesta, fins i tot la podem considerar beneficiosa per l’agricultura ja que té un règim alimentari omnívor i en la bon temps es concentra en consumir insectes.  
A l’hivern arriben grans estols d’estornells procedents d’Europa i és aleshores que s’agrupen a l’hora d’anar a ajocar-se convertint-se en un problema urbà. Aquestes agrupacions poden arribar a ser de desenes de milers d’exemplars. La ciutat de Figueres ha patit aquest problema des de fa dècades i ara ens ha tocat a l’U.C.P.U. solucionar-ho. Per primer any estem actuant sobre els ajocadors, l’estratègia ha estat de concentrar-los en un punt i posteriorment foragitar-los. Aquests dies estem en el moment més àlgid de la campanya i esperem que en pocs dies o al màxim unes setmanes tinguem la problemàtica resolta.