Inici

dimarts, 14 d’agost del 2018

Culex modestus cerca protagonisme
El Culex modestus és una espècie de mosquit que té com a hàbitat natural els canyissars i també aprofita els arrossars per desenvolupar les seves larves aquàtiques. Fins fa poc era excepcional trobar larves de Culex modestus en els arrossars, però en els darrers anys i de forma progressiva cada cop ha anat incrementant la seva presència, fins que aquest any 2018 ja representa el major problema de molèsties per picades de mosquit  que està ocasionant aquest conreu.  
Les raons d’aquest increment són pures especulacions però, creiem que van lligades entre altres factors al canvi de les varietats noves d’arròs, aquestes són més baixes i amb menys fulla i això sembla que li vagi bé al nostre enemic, el Culex modestus.
Sortosament és una espècie que no fa grans desplaçaments, sembla que estan per sota del quilòmetre, això significa que molesta als que estan rodejats d’arrossars o molt a prop d’ells. També cal remarcar que es diferencia d’altres espècies de Culex sp. perquè aquesta és exòfila, això vol dir que pica a l’exterior i ho fa preferentment al crepuscle.
Els arrossars de casa nostra estan distribuïts en tres nuclis principals, els de Pals-Torroella, els de Bellcaire-L’Escala i els de Castelló-Riumors. Els arrossars que estan ocasionant més problemes a la població són els de Pals-Torroella que són els més propers a zones habitades.
Culex modestus és una espècie de mosquit que està agafant un protagonisme molt important a l’estiu i que caldrà tractar d’ara en endavant d’una manera més específica si volem mantenir uns nivells de molèsties com els que havíem gaudit aquests darrers anys.