Inici

dimecres, 21 d’agost del 2019

El nivell del mar va pujant, canvi climàtic?



Després de sentir les declaracions a premsa del meteoròleg de l’Estartit, en Josep Pascual, sobre la pujada del nivell del mar d’aquest juliol que coincideixen totalment amb les nostres apreciacions, hem volgut fer una consulta de les dades que tenim registrades dels darrers anys per corroborar aquesta apreciació personal.
El Servei fa un seguiment en continuo dels nivells de l'aigua d’algunes grans zones productores de mosquits, ho fa  mitjançant unes sondes automàtiques que registren els nivells cada quinze minuts i són enviades a la seu central. Una d’elles, que correspòn a una zona interior, però que està directament connectada amb el mar, és la Rovina, entre Empuriabrava i Santa Margarida. Aquesta zona segueix les oscil.lacions diàries del nivell del mar, les quals venen influenciades pels canvis de pressió atmosfèrica i la posició de la lluna.

El que hem fet, és agafar la mitjana mensual dels nivells del mes de juliol d’aquests darrers anys registrats i ho hem comparat, tal i com podem veure en el gràfic adjunt. L’any 2015 per problemes de caire tècnic la sonda va estar fora de servei part d’aquest període, però amb les dades a la mà, es veu una tendència clara d’increment del nivell de mar en aquest període. La pressió atmosfèrica no és el motiu d'aquestes pujades, perquè els darrers anys han estat molt anticiclònics amb pressions altes i els nivells haurien de ser baixos, cosa que no és així. Com que no tenim les dades de la pressió atmosfèrica, ho podem valorar indirectament amb les de la precipitació. La pluja porta associada una pressió baixa, i la mateixa gràfica (ara la precipitació ve expresada amb columnes) ens demostra aquest fet.

En aquesta gràfica és veu una clara divergència entre el nivell el mar i la pluja/pressió atmosfèrica, aleshores, aquests increments de nivell té un efecte directe en un increment en les eclosions de mosquits. 
Aquests nivells més alts, a nosaltres ens generen més problemes per les eclosions de mosquits que es produeixen en aquestes zones i que tenen un orígen marí, estan generades pel que podríem denominar "maresmes mareals".